Георги Георгиев: Ако не се налагат глоби, нищо не може да ни спаси от войната по пътищата

Общество

11-05-2023, 06:15

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Има остра нужда от удвояване на патрулните коли и екипи в София", посочи той

Ако не се налагат глоби, нищо не може да ни спаси от войната по пътищата. Това заяви пред БНР Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет. Той коментира готвените законодателни промени, които се очаква да доведат до по-добър контрол по пътищата.

"Искаме да помогнем на КАТ като дадем достъп до общинските камери. Предвижда се мащабна промяна в закона, за може да се използва целия технически ресурс. Пътна полиция разполага с едва 3 стационарни камери в София. Общината разполага с 600 камери за контрол на трафика. С решение на Общинския съвет към тях се прибавиха  32 радарни табла за скорост. От тях получаваме ужасяващи данни. На Околовръстното 60 автомобила са засечени с над 200 км/ч за един месец. Системата е отворена за достъп на МВР. Изпращаме им ги на месечна база, но по-важно е да се следят в реално време. Ние може да събираме информация и да анализираме, но не можем да глобяваме".

Столична община предприема и други мерки, които да доведат до намаляване на инцидентите на пътя, посочи той.

"164 шофьори, които имат до 10 години опит зад волана, вече преминаха през нашите допълнителни курсове за пътна безопасност. Поставяме ограничители, закупуваме тестове за наркотици  и ги даряваме на КАТ. Опитваме се да поемем чужди задължения, защото в очите на гражданите просто институциите не работят"

Това обаче не е достатъчно, има остра нужда от удвояване на патрулните коли и екипи в София, обясни Георгиев. 

"Сега са налични 15 патрулни екипа в двумилионен град, в който има 1 милион автомобили и 3900 км улична мрежа. Те не могат да се опазят. Пада се по една патрулка на 70 хиляди коли. Ресурсът е недостатъчен. Общината изгражда инфраструктурата, но контролът на пътя се осъществява от полицията".

Законопроектът, който ще регламентира необходимите промени, вече е разпределен по комисии, обясни Георгиев. Утре ще се гледа от първата от тях. Председателят на СОС очаква подкрепа от всички партии. Той обясни, че за 6 месеца всички български общини ще могат да пригодят софтуерите си, за да се налагат глоби.