Иван Гешев показа оставката си и я скъса демонстративно

Политика

15-05-2023, 10:22

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че е подготвил оставката си, но я скъса демонстративно на пресконференция  пред медиите. Това се случва броени дни, след като номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел, а после - и шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, поискаха предсрочното му отстраняване.

Мотивът за искането на обвинителите от ВСС е тежко нарушение на служебните задължения от страна на Гешев във връзка с разследването на опита за атентат срещу него. Предложението беше подкрепено и от прокурори на Апелативната прокуратура – София.

"Вчера, пристигайки от САЩ, бях „поканен“ до 10 часа да подам оставка. Беше споменато моето семейство и че ако не го направя, някой ще натисне копчето “Enter” с някакви неща и някакви видеоклипове… И затова по-добре било да проявя благоразумие, защото животът продължава. Бил съм сам на скалата, а там духа вятър. Може да съм допускал грешки, да съм казал нещо непремерено, но всичко е било в името на хората и народа. Не ме е страх! Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж. Историята помни смелите. Аз не знам дали съм смел, но правя каквото трябва, пък да става каквото ще", заяви Гешев пред медиите.