Йорданка Фандъкова: Преходните обекти се изпълняват, не плащаме за некачествени ремонти

Политика

17-05-2023, 08:15

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Тя увери, че има непрекъснати проверки

Качеството на ремонтите е ахилесова пета на всички, не само на моето управление или на София. Големият проблем, към който апелирам, е капацитетът на всички строителни компании. Обществените поръчки се изпълняват по закон, има закон, той трябва да се спазва. Това заяви в "Денят започва" по БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя увери, че има непрекъснати проверки. Не казвам,че всичко е направено перфектно, но контролът на качеството е сериозен, допълни Фандъкова.

Кметът отхвърли твърденията, че се работи предизборно по обекти. Не плащаме за некачествени ремонти, с това също се спекулира, коментира Фандъкова и допълни къде се изпълняват ключови проекти в момента:
"В момента се работи по разширението на "Ломско шосе", на "Филип Кутев" започнахме пробива, очаквам да започнем и на "Каблешков" - това са най-важните обекти за града, заедно с метрото и Околовръстния път, защото това са обектите от третия градски ринг, които ще позволят облекчаването на трафика в центъра на града".

Фандъкова определи като безпрецедента за всички общини ситуацията с липсата на държавен бюджет за тази година, което не позволява на Столичната община да приеме свой. Нямам голяма надежда, въпреки че слушам внимателно изказванията и на правителството и парламента. Надявам се да бъде приет, имаме готовност да предложим наш проект, заяви Фандъкова.

Преходните обекти се изпълняват, но идват новите обекти, рискът е да спре всичко, затова всяка от общините намира свой начин да продължи работа, допълни кметът.

Целта на мащабната програма за обновяване на тротоарите е да осигури достъпност до най-посещаваните места. Много от районните кметове вече работят по нея, средствата са осигурени. Вчера представих списък с обекти на Столичния общински съвет, в който сме заложили 48 млн. лева за ремонт на тротоари, коментира Фандъкова.

Имаме осигурени средства, тук не става въпрос за искане на средства, акцентира тя.

Фандъкова изрази надежда, че докладът ѝ ще бъде подкрепен от общинските съветници.

"Моят стил не е да влизам в партийните разправии, диалогът ми с всички районни кметове е добър. Има кметове, които вършат работа, както и такива, които се оправдават".

Фандъкова допълни, че кризите са сериозни, а общините са основно засегнати.

По думите ѝ остава огромен проблем, че нощем улиците на града се превръщат в писти. Между 80 000 и 100 000 са отчетените нарушения на скоростта от регистраторите на Столичната община само за месец. Партнираме си добре със СДВР и Пътната полиция, от години апелирам да има повече камери за скорост, заяви Йорданка Фандъкова.