Остър недостиг на едно от най-често предписваните лекарства за диабет у нас

Общество

20-05-2023, 09:05

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Хиляди пациенти с диабет ще бъдат принудени да променят лечението си

Хиляди пациенти с диабет ще бъдат принудени да променят лечението си. Доставка на един от най-често предписваните медикаменти у нас ще бъде забавена с 3 месеца. Причините са производствени и засягат цяла Европа. А от Агенцията по лекарствата предупредиха, че наличните към момента количества няма да покрият нуждите на пациентите, съобщава БНТ.

От месеци пациентите с диабет трудно се снабдяват с един от най-често предписваните медикаменти.

"Периодично и в различни градове не достига "Оземпик". Пациентите, които са в малките градове и селата, които имат по една аптека в града, са в най-голямо затруднение", обясни Мариана Александрова - председател на сдружение "Диабет и предиабет".

Производителят е уведомил институциите у нас, че доставката, планирана за този месец, ще се забави до август. А след преговори със здравните власти е обещал, че ще внесе медикамента около средата на юли.

"И този период не е удовлетворяващ, така че усилията трябва да продължат. Наличните към момента в страната количества няма да бъдат достатъчни да покрият нуждите за този период", коментира магистър-фармацевт Богдан Кирилов - директор на Изпълнителна агенция по лекарствата.

Инжекцията за регулиране на кръвната захар се прилага веднъж седмично и няма заместител. Но има други лекарства с подобен състав.

"Нашите пациенти, които знаят, члекарствата за тях са важни, се страхуват, че един вид ще се лишат от нещо, което сериозно ще застраши здравето им. Не! Обърнете се навреме към своя лекуващ ендокринолог и ще се потърси и намери друго решение", призова проф. Михаил Боянов от Клиниката по ендокринология и вътрешни болести в УМБАЛ "Александровска".

Освен консултация с ендокринолог, промяната на терапията налага посещение в офис на Здравната каса и аптека.

"Поне две седмици ще са без терапия. Това означава риск за влошаване на гликирания хемоглобин, за влошаване на стойностите на захарта. По принцип това е стрес. А самият стрес пък влошава контрола на диабета", обясни Мариана Александрова.

Проблемът с лекарството за диабет засяга целия Европейски съюз.

"И е продиктуван от производствени причини. Не са регулатори причините за недостига", каза директорът на Изпълителната агенция по лекарствата.

Към момента заради недостиг у нас е забранен износът на около 50 медикамета. Повечето от тях са за лечение на диабет и сърдечно-съдови заболявания.