Прокурор, поискал отстраняването на Гешев: Не съм разговарял с политици

Общество

21-05-2023, 10:41

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По думите на Георги Кузманов искането е свързано с това да се изясни дали Гешев е извършил нарушение относно разследването на взрива от 1 май

"Не съм разговарял с никой политик по тази тема. Това ме пита и г-н Гешев, когато ми се обади – "кой политик ти се обади?" Никой, аз съм избран от колегите си магистрати от страната съм отговорен единствено и само пред тях“.

Това каза в интервю за предаването „Тази неделя“ по bTV Георги Кузманов, който е един от шестимата прокурори, поискали предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

По думите на Кузманов искането е свързано с това да се изясни дали Гешев е извършил нарушение относно разследването на взрива от 1 май, определен като опит за атентат срещу него. "Дали има, или няма нарушение, ще реши пленумът“, допълни Кузманов.

Прокурорът определи като „съвпадение във времето или случайност“ факта, че поисканото от шестима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстраняване на главния прокурор дойде, след като заявка за това дадоха от ГЕРБ, а после и от ДПС.

Кузманов обяви, че не е участвал лично в протеста в защита на Иван Гешев след взрива от 1 май, но защити колегите си, които са се включили: „Това не беше протест в подкрепа на Гешев, това беше манифест на колегите от страната, които към този момент знаеха, че е било заплашено семейството на г-н Гешев, че той е пътувал с децата си и с жена си. За мен личен проблем е, че той не намери време три дни да излезе и да каже: "Семейството ми не е било в опасност, бях сам в колата“, заяви Кузманов.