ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са готови да излъчат премиер на ротационен принцип

Политика

22-05-2023, 14:50

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това обявиха акад. Николай Денков и Мария Габриел на съвместен брифинг в парламента

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са готови да излъчат премиери от двете коалиции, които да ще се сменят на ротационен принцип. Акад. Николай Денков от ПП-ДБ ще управлява 9 месеца, а след него за 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел. Това обявиха Денков и Габриел на съвместен брифинг в парламента.

"Сега, когато е ясно, че е много трудно, невъзможно бих казал да се реализира  първия мандат с подкрепа от 121 депутати, това, което предложихме на ГЕРБ-СДС, е да се използва целия този натрупан импулс. Да стъпим на законодателната програма и на управленската програма, която още малко трябва да се уточни, но е добра основа. Да стъпим и на състава, който след това може да бъде прецизиран, предвид новите обстоятелства. Търсим парламентарна подкрепа от ГЕРБ-СДС. За нас е важно да получим съгласието на тези кандидати…мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно. Тя е човекът, който може да помогне за реализиране на най-важните приоритети от нашата програма - Шенген, еврозоната, има подкрепата на нашите партньори, и не знам по-добър наш парламентьор в европейските институции, който би могъл да помогне да се реализира този приоритет", заяви Денков.

Той изчете както точно планират според вчерашния Националния съвет на ПП-ДБ, за да няма спекулации:

"ПП-ДБ ще предложи правителство, което може да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа и да изпълни всички изисквания и общи приоритети, вкл. цялостна съдебна реформа. Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца с подкрепата на първата политическа сила, за първите 9 месеца предложението е премиер да съм аз, а Габриел - вицепремиер и министър на външните работи. В следващите 9 месеца премиер ще е Габриел, а аз – вицепремиер".

Промени в първоначалния състав и структура на МС ще се правят само със съгласието на двете партии. Основните приоритети ще са -  Конституционна реформа; бюджет с 3% дефицит и запазване на социалните плащания и без вдигане на данъци; връщане на машинния вот и промяна състава на ЦИК; изработка на механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат; законодателни промени за освобождаване ръководствата на службите за сигурност от чуждо влияние.

Ако по някакъв начин изпълнението на програмата не върви, ще си подам оставката, гарантира Денков.

От своя страна Мария Габриел започна с благодарност към всички партии, с които е водила разговор. Тя обаче подчерта, че с някои от тях различията били повече, отколкото сближаванията. Затова увери, че най-стабилното е правителство между двете партии.  Тя разказа, че лидерите на двете формации в последните 48 часа с разум и без емоции изработили формулата. А двамата с Денков са изработили първия съвместен документ, върху който стъпват – „Декларация за национално отговорно управление“. Тя трябва да подлучи подкрепа от парламентарните групи.

Вторият мандат ще е национален, подчерта Габриел. Тя уточни, че след изтичане на мандата на всеки премиер той подава оставка. Ще се подготвят промени в конституцията, включително в състава и структурата на прокуратурата и ВСС, за които ще се търси мнозинство в парламента.