Мария Габриел върна неизпълнен първия мандат на президента Радев

Политика

22-05-2023, 15:26

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Мария Габриел върна неизпълнен първия проучвателен мандат на президента Радев. Тя пристигна в президентството с Десислава Атанасова и Томислав Дончев, предаде БНТ.

"Папката, която връщам е празна, защото в нея и от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат вследствие на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала", каза тя на президента Радев.

Час преди от ГЕРБ-СДС да върнат изпълнен мандат на президента в Народното събрание кандидатите за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел и на "Продължаваме промяната-Демократична България" Николай Денков дадоха брифинг, на който стана ясно, че първият мандат няма да бъде изпълнен, тъй като двете политически сили са постигнали споразумение за кабинет с втория мандат с премиер на ротационен принцип.

Премиерите ще са двама и те ще се ротират на 9 месеца. В първите 9 месеца предложението е министър-председател да е Николай Денков, а вицепремиер и министър на външните работи да е Мария Габриел. За следващите 9 месеца - премиер да е Мария Габриел, а Денков да поеме функциите на вицепремиер. Промени в първоначалния персонален състав и структурата на МС ще се правят само със съгласието на двете страни.