Украйна: Възстановено е електрозахранването на окупираната от Русия Запорожка АЕЦ

Свят

22-05-2023, 16:09

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Украйна възстанови електрозахранването на окупираната от Русия Запорожка АЕЦ от своята мрежа след кратко прекъсване, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на украинския национален енергиен оператор "Укренерго".

По-рано в атомната електроцентрала в южната част на Украйна се включиха аварийни дизелови генератори, за да се гарантира, че ядреното гориво е охладено и да се предотврати потенциална катастрофа.

Всяка от страните обвини другата за прекъсването на електрозахранването. Според назначен от Русия местен служител Украйна е изключила електрозахранваща линия, а украинската компания "Енергоатом" заяви, че проблемът е бил причинен от руски обстрел, предава БТА.

Украинските власти обявиха, че са били извършени ремонтни дейности. "Укренерго" съобщи, че електроцентралата се превключва (обратно - бел.ред.) към електрозахранване от украинската енергийна система.

Инцидентът разтревожи генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, който заяви, че ситуацията с безопасността в атомната електроцентрала е "изключително уязвима" и подчерта необходимостта от международна защита.

Въпреки че шестте реактора в Запорожката АЕЦ са спрени, те все още се нуждаят от постоянно електроснабдяване за поддържане на ядреното гориво в тях, което трябва да се охлажда, за да се предотврати евентуално разтопяване. Електроцентралата, най-голямата АЕЦ в Европа, се намира в окупирана от Русия област в Южна Украйна, недалече от фронтовата линия по поречието на река Днепър. Районът около нея многократно е бил обстрелван.

От "Енергоатом" съобщиха, че това е седмият случай на прекъсване на електрозахранването след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Украйна заяви, че в резултат на последните руски атаки е било прекъснато електроснабдяване на близо 250 000 потребители в Запорожка област, но електроподаването за повечето от тях е било възстановено. "Укренерго" заяви, че е било възстановено електроснабдяването и на потребителите в Днепропетровска област след руските въздушни удари през нощта.