Борисов: Не можеше да си позволим да няма правителство в такава тежка международна и вътрешна ситуация

Политика

22-05-2023, 19:25

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Интересът на България, на народа, изисква това решение", заяви лидерът на ГЕРБ

"Направихме голяма крачка назад, отстъпихме и не се инатихме. Нещо, което сме си завоювали като първа политическа сила. Върнахме мандата като условие за редовно правителство, подкрепяно от международните ни партньори, и стабилност в България. Искам до всеки наш избирател да стигне това, че единственият шанс да се случи нещо добро в България, е да подкрепим втория мандат. Да, принадлежеше ни премиерът да е наш. Но егото на Мария Габриел и моето по-важно ли е от стабилно управление в следващата година и половина", попита Бойко Борисов на брифинг в централата на ГЕРБ.

"Има кога да се скараме пак и да се мразим. Много трудно решение и за нас, и за тях. Какво ли не ми написаха - че съм предал ГЕРБ, че съм разцепил ГЕРБ. И 5% да станем ще сме истинска дясноцентристка, европейска партия, която прави правилните неща - борба с корупцията, реформи, растеж, повишаване на доходите и благосъстояние", каза още Борисов. 

"Сигурен съм, че това е правилното и този, който вярва на ГЕРБ, ще се съгласи. Имаме 6 цели, които са изпълними веднага и няма да се губи повече време, а народът ни, и Европа ще си отдъхнат, че в България има отговорни политици. Да, щета има - както за нас, така и за тях. Можем и да изчезнем, но има ли смисъл от ГЕРБ, ако партията няма подкрепа от Европа, САЩ и цялата демократична общност в света? За мен няма", категоричен бе той.

"Ние не сме предали никой. Интересът на България, на народа, изисква това решение! Няма да стане България да я забият дълбоко на дъното! Да не си мислят, че ще ме направят по-слаб или по-колеблив. Нека си мислят, че сме били слаби и че не умея да преговарям, но аз знам, че дългосрочно това е най-доброто за България. Яли сме много бой, но никога не сме се предали!", заяви Бойко Борисов.

"Целта зад всичко е България и нейната геополитическа ориентация. След като видяхме какво направиха със сградата на Европейската комисия вчера, тази комисия, която е дала на България заради членството ни в ЕС приблизително 85 млрд. лв., а до 2030 година - още 50 млрд. лв. А ние я замеряме с червена боя?", посочи лидерът на ГЕРБ.

"Благодарение на опита на Мария Габриел в европейските институции тя успя да направи прекрасни преговори с всички партии, особено с ИТН и ДПС, по начин, по който ги спечели и заедно се сдобихме със 116 депутата. В други години са правени какви ли не политически инженерства, затова благодаря на ИТН и ДПС, че разбраха и се ангажираха с правителство, но не на всяка цена. Мога да ви напиша заглавията в медиите, които щеше да има, за това как да станат 121 гласовете от 116 - "продадоха се", "купиха", "политическо инженерство по лаборатории"... Не можеше да си позволим подобно правителство", подчерта лидерът на ГЕРБ.

"Мария Габриел напусна един от най-важните постове в Европа, за да си дойде тук, за което й благодаря. Човекът със 116 депутата в парламента е Мария Габриел, лично дадени на нея! Не можеше да си позволим да няма правителство в такава тежка международна и вътрешна ситуация. Нови избори означават бюджет, без никаква политическа тежест, без ПВУ, без съдебна и конституционна реформа, без Шенген, без финансова стабилност. Оставяме всичко на поредното служебно правителство", отбеляза Борисов.

"Пред избирателите ни и евроатлантическите партньори изпълняваме ангажиментите си. Нищо различно не сме направили от другите партии, начело с президентската институция, но има фиксация само към нас. Законът не е на Десислава Атанасова или на Бойко Борисов, законът е на Крум Зарков, одобрен от Венецианската комисия. Изпълняваме наше предизборно обещание и ще го докараме докрай. Всичко странно съвпада с момента да се направи правителство. За съдебна реформа се говори поне от 2 години, но сега изведнъж нещо се променя", каза бившият премиер.

"С ПП/ДБ нямаме нито 1 тема, по която да се разминаваме. Благодаря на Христо Иванов, че проведе днес среща с ДПС за конституционно мнозинство, защото това също е много важно. Те първи заговориха за това и заедно можем да променим Конституцията. Включително и това", добави Борисов.