Росен Желязков посрещна в парламента президента на Хърватия Зоран Миланович

Политика

25-05-2023, 20:06

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Председателят на Народното събрание Росен Желязков посрещна в парламента президента на Хърватия Зоран Миланович, който е на официално посещение в България. Двамата взаимно потвърдиха, че традиционното приятелство между двата народа, както и споделените ценности на Европейския съюз и членството в НАТО, са солидна основа за  разширяване и задълбочаване на двустранното сътрудничество. България и Хърватия са убедени и подкрепят европейското бъдеще на всяка една от страните на Балканите, което е от особена важност за укрепването на сигурността, стабилността и развитието на нашия регион.

Росен Желязков подчерта, че България разчита на подкрепата на Хърватия за постигане на двете приоритетни цели за страната ни - присъединяването към Еврозоната и приемането в Шенген. Председателят на българския парламент допълни, че споделянето на опита на Хърватия от приемането на еврото би бил особено полезен за нашата страна.

По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за  развитие на търговско-икономическото сътрудничество между двете държави. Росен Желязков акцентира върху това, че подобряването на транспортната свързаност значително ще увеличи тези възможности. Той припомни, че откриването на директна въздушна линия е благо, което подпомага развитието на туризма между страни, които са близо, но далече при липса на транспортна свързаност. 

Председателят на Народното събрание и държавният глава на Хърватия споделиха тревогата си от задълбочаваща се демографската криза и обсъдиха възможността за обмяна на опит и научни изследвания в търсене на причините, както и начините за решаване на кризата, която има своите икономически и социални последствия.

Росен Желязков отбеляза по време на разговора, че България настоява за изпълнение на поетите ангажименти от страна на Република Северна Македония за гарантиране на равнопоставеност и права на своите граждани, които се самоопределят като българи, като задължително условие за по-нататъшната подкрепа на България за присъединителния процес.