Десетки милиони се заразяват седмично в нова вълна от коронавирус в Китай

Свят

26-05-2023, 15:33

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

На училищата в някои части на Китай е наредено да вземат предпазни мерки

Коронавирусните инфекции бяха широко разпространени в Пекин през последните четири седмици, предаде ДПА, като се позова на изявление на здравните власти в китайската столица. Агенцията отбелязва, че нова вълна от КОВИД-19 е обхванала страната, съобщава БТА.

На училищата в някои части на Китай е наредено да вземат предпазни мерки.

Китайски държавни медии цитират водещия китайски епидемиолог Чжун Наншан, който прогнозира около 65 милиона нови случая на заразяване седмично към края на юни, когато се очаква вълната да достигне своя пик. Според Чжун в момента случаите са около 40 милиона седмично.

Експертите са на мнение, че между 80% и 90% от всички 1,4 милиарда китайци са се заразили по време на последната вълна от коронавирус през декември и януари, но сега се смята, че нивото на имунитет е спаднало.

Все още няма официални данни за броя на смъртните случаи, причинени от КОВИД-19 в Китай през зимата. По оценки на чуждестранни експерти броят им е около 1 милион души.

През декември миналата година Китай внезапно се отказа от досегашната си строга политика за нулев ковид след тригодишното й строго спазване. Болниците се оказаха зле подготвени за последствията. Този път не се очаква инфекциозна вълна, подобна на последната, но здравните власти предупреждават, че възрастните и болните хора са изложени на особено голям риск.