Демерджиев внесе сигнал в прокуратурата срещу кабинета "Петков"

Крими

30-05-2023, 20:56

Снимка:

МВР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Сигналът се отнася до работата по подпомагането на украинските бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който се отнася до работата по подпомагането на украинските бежанци“, съобщи вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който е ръководител на Националния оперативен щаб към Министерския съвет.

„След като щабът работи достатъчно дълго, регулирахме добре тази дейност. Направи впечатление обстоятелството, че за един сравним период от редовния кабинет са похарчени 150 млн. лева, а служебното правителство е похарчило 43 млн. лева. Това предизвика извършването на проверка от Националния оперативен щаб, такава беше извършена в Министерството на туризма. За съжаление, бяха констатирани редица пропуски, нарушения, включително и на изискванията на нормативни актове, включително и създаващи опасност за връщане на европейски средства, с които е финансиран този процес“, поясни министър Демерджиев. Като пример посочи, че над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, които са посочени като лица за контакти на 42 дружества. „Това поражда много въпроси и ние ще направим необходимото, за да им се отговори“, бе категоричен той. Наред с това над 93 млн. лева са изплатени по протоколи, в които не е ясно идентифицирано кой е подпомогнат, както и броят на лицата, които са подпомогнати.

По думите на вътрешния министър, редица са нарушенията, които могат да бъдат третирани като престъпления. Най-фрапиращите факти са, че най-вероятно са финансирани така наречените „мъртви души“ – хора, които само по документи се намират в определени хотели, с цел да се придобият средства. „Ще направим всичко възможно да установим за какво са използвани тези средства и от кого“, заяви той и изрази очакване прокуратурата, наред с всички други сигнали, по които работи, да разгледа и този и скоро да има резултати.