КЕВР утвърди цена на природния газ за юни

Общество

01-06-2023, 18:59

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. юни в размер на 65,82 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. 

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за м. юни.  Те  отчитат котировките на международните газови пазари и валутния курс до 31 май включително.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от два различни източника за доставка.

В ценовия микс за м. юни е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 70,3 % от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.  

След организиране на тръжна процедура „Булгаргаз“ е сключил за м. юни един договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона. Договорът е при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

С осигурените количества   се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. юни - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Утвърдената цена от 65,82 лв./MWh е с 15,2 % по-ниска от цената за м. май, която беше в размер на 77,55 лв./MWh. Основен фактор за това е устойчивата тенденция за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари и по-ниското потребление.

 „Намалението на цената на природния газ за м. юни отговаря изцяло на интересите на българския бизнес и битовите потребители. Постигнатата висока степен на запълняемост на газовото хранилище в Чирен от 85%, с тенденция да достигне до 95%, дава увереност, че България ще посрещне отоплителния сезон без изненади“, подчерта председателят на КЕВР доц. Иван Иванов на откритото заседание на 29.05 т.г. 

Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за м. юни 2023 г. ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.