Лудогорец спечели 12-а шампионска титла

Спорт

08-06-2023, 08:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

„Орлите“ се измъчиха много на „Тича“ срещу коравия и надъхан тим на Черно море, но спечелиха с 1:0

Лудогорец е шампион на България за 12-и пореден път! „Орлите“ се измъчиха много на „Тича“ срещу коравия и надъхан тим на Черно море, но спечелиха с 1:0. Скъпоценното попадение отбеляза Матиас Тисера в 50-ата минута, а при 0:0 Серджио Падт спаси своята врата, макар и да бе останал очи в очи с Матеус Машадо. Така бе оформен и златният дубъл за „орлите“, който е първи за тях след 9 години.

Пред вратаря Серджио Падт излязоха Фон Витри, Пластун, Русо и Пипа, а пред тях Петев бе наситил халфовата линия с трима вътрешни полузащитници – Якуб Пьотровски, Мануел Шоу и Клод Гонсалвеш. В отсъствието на наказания Игор Тиаго атаката поведе Матиас Тисера, подкрепян по крилата от Кирил Десподов и Кайо Видал.

Срещата започна с натиск на Лудогорец. Първо Десподов даде добре за Аслак фон Витри, който обаче би над вратата. В 9-ата минута Якуб Пьтровски, който бе с нова прическа – изцяло изрусен, намери добре Десподов, който шутира, а след рикошет топката не намери целта. После Пьотровски стреля точно, но слабо.

В 22-ата минута Лудогорец бе близо до гол. Кирил Десподов центрира от корнер в наказателното поле, където Франко Русо стреля с глава, след което топката рикошира в тялото на Влатко Дробаров и премина на сантиметри встрани от левия страничен стълб на вратата на Иван Дюлгеров.

В 36-ата минута Черно море като по чудо не поведе. Матеус Машадо бе изведен зад защитата на Лудогорец от Исмаил Иса и стреля технично, но Серджио Пад спаси майсторски с една ръка.
Изводът след първата част беше, че отборът на Ивайло Петев атакуваше повече, но най-чистото положение беше за „моряците“.

Втората част започна с размяна на удари. Алекс Фернандес изпрати бомба към Серджио Пад, който с мъка изби. После Матиас Тисера стреля опасно, като Дюгеров изби в корнер.

При неговото изпълнение Лудогорец поведе! В 50-ата минута при заучено положение Кирил Десподов центрира на първа греда към Мануел Шоу, който продължи за непокрития Матиас Тисера, който нямаше как да сбърка – 1:0 за „орлите“. След попадението разградчани се дръпнаха назад, но чисти положения преди вратата им лиспваха.

В 89-ата минута „орлите“ останаха с човек по-малко. Волен Чинков даде втори жълт картон на Клод Гонсалвеш, макар и по-скоро португалецът да бе фаулиран. Така в последните минути всичко интересно бе пред вратата на Серджио Пад. При едно опасно центриране двама играчи на Черно море се разминаха с топката – и Атанас Илиев, и Александър Василев. В крайна сметка обаче „орлите“ издържаха и спечелиха 12-ата титла, узаконявайки своя трети златен дубъл в историята след 2012 г. и 2014 г.