Найден Тодоров: Гневът на артистите е основателен, но "седмица без култура" би била прострелване в крака

Политика

12-06-2023, 09:30

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Човек вижда нещата по по-страшен начин, когато седне в министерския стол - това коментира бившият служебен министър на културата Найден Тодоров в "Денят започва" по БНТ.

"Това, което прави цялото нещо страшно не е, че има нершими проблеми, а че те са прекалено много и човек не знае откъде да започне. Откъдето и да започнеш, останалите питат - а защо не започна от нас".

Проблемите в кутурата са трупани с десетилетия и един от тях е финансирането, но той не е основен. Според Тодоров със сега наличните средства може да се създаде "псевдонормалност", ако те се разпределят по различен начин. Не пожела обаче да коментира как трябва да се разпределят, защото това е политически въпрос.

"Смятам, че всяка една система може да работи, стига хората, които работят в нея, да я разбират и да искат тя да бъде приложена правилно", отбеляза той.

"Гневът на артистите е основателен", коментира Тодоров, но определи намерението им за протест под формата на "седмица без култура" като прострелване в крака, тъй като сценичните изкуства работят на делегиран бюджет, т.е. финансирането на държавата се получава, а спрямо приходите от публика. "Когато се обяви седмица без култура, хората, от които зависят средствата, ще намалят субсидията, артистите ще получат по-малко пари, а публиката ще остане без култура", посочи Тодоров.

Според Найден Тодоров големият проблем е, че хората от всички сфери на културата в България са не повече от 10 000 души, за които малцина се интересуват.