Мъжете са по-агресивни шофьори от жените

Общество

13-06-2023, 08:15

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Най-опасни са водачите между 26 и 46 г.

Ежедневно сме свидетели на катастрофи в страната, както и на десетки шофьори, хванати зад волана след употребата на алкохол или наркотици.

"За промяна на поведението на пътя има различни мерки - глоби, лишаване от право на управление. Има водачи, за които това няма възпиращ ефект. Нужни са по-сериозни мерки. Ако проблемът е употребата на алкохол, такива водачи би следвало да бъдат насочвани към различни програми за превенция. Тези, при които глобите не сработват, вече да ги насочваме към интервенция", препоръча авторът на книгата "Транспортна психология. Личност и поведение на шофиране" д-р Зорница Тоткова пред Bulgaria ON AIR.

Изследванията, които тя цитира в книгата си, показват, че има демографски различия при мъжете и жените шофьори.

"Мъжете са по-опасни, по-агресивни, имат по-рискови поведения, изразяват агресия, жените са по-премерени. По отношение на възрастта - най-опасните са водачите между 26 и 46 г., които имат 6-15 г. стаж. Те знаят чисто механично движенията и започват да пренебрегват риска", обясни д-р Тоткова. 

По думите ѝ жените са по-прецизни, мъжете са склонни да пренебрегват знаци и ситуации на пътя, за които смятат, че могат да се справят. Жените си дават повече сметка за риска в конкретна ситуация и възможните последствия. 

Притеснителни са данните, според които шофьорите, които нарушават правилата, си понасят санкциите и продължават да го правят.

"Живеем с усещането, че ще ни се размине и ни се разминава. Много бързо след преминаване на границата водачите променят стила си на шофиране и се съобразяват. Една от причините - знаят, че у нас може да им се размине", подчерта д-р Зорница Тоткова.  

Според нея е нужно да има повече превантивни мерки - обучителни, информационни кампании, да се подобрят уменията на шофьорите.