Няма срок, в който президентът трябва да издаде указа за освобождаването на главния прокурор

Политика

13-06-2023, 08:18

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

След като ВСС реши да предложи предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев - на ход е президентът. Няма срок, в който държавният глава трябва да издаде указ за освобождаване на обвинител номер едно, пише БНТ.

Президентът има право и на едно вето, като след това ВСС трябва да обсъди отново предложението и то пак да бъде гласувано.

Според правосъдния министър Атанас Славов, който е и специалист по конституционно право, процедурата предполага издаването на указа да стане в кратко време, а заведеното дело от Гешев в Конституционния съд за това дали Висшия съдебен съвет с изтекъл срок може да освобождава главния прокурор, не би трябвало да забави решението на президента. За освобождаването на главния прокурор гласуваха 16 членове на съвета, 4-ма бяха против.

А Иван Гешев не присъства на освобождаването си, тъй като замина за Страсбург. Там той ще говори по време на извънредно заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE на ЕП.

Главният прокурор ще представи постигнатия от българската прокуратура напредък при разследване на случаи на корупцията по "високите етажи" на властта, както и по конкретни казуси, обект на интерес от Мониторинговата група известни като "Барселонагейт" и "златните кюлчета".

Участие в заседанието е предвидено да вземат и представители на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията при Съвета на Европа.