Парламентът създаде временна комисия за поисканите имунитети на четирима депутати

Политика

14-06-2023, 14:03

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Решението беше взето със 186 "за", 32 "против" и без въздържали се

Народното събрание създаде временна комисия по исканията на главния прокурор за даване на разрешение за възбуждане на наказателни преследвания срещу народните представители Бойко Борисов, Даниел Александров, Димитър Аврамов и Кирил Петков. Решението беше взето със 186 "за", 32 "против" и без въздържали се, предаде БТА.

По предложение на Ертен Анисова (ДПС) в обхвата на комисията беше включено и името на Димитър Аврамов (ДПС), на когото вчера главният прокурор също поиска имунитета.

От "БСП за България" и от "Има такъв народ" отказаха да излъчат представители в комисията, а от "Възраждане" заявиха, че няма да участват в ръководството ѝ. В хода на дебата от "Продължаваме промяната-Демократична България" също казаха, че няма да излъчат председател, и призоваха ГЕРБ-СДС да направи същото. 

От ДПС предложиха Хамид Хамид (ДПС) да оглави временната комисия, но това не получи подкрепа от пленарната зала и при прегласуването. 

Временната комисия се създава на паритетен принцип със задача да проучи дали са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер по исканията на главния прокурор Иван Гешев на имунитетите на четиримата депутати. Комисия се избира за срок до изчерпване на предметния ѝ обхват, но не по-късно от 18 юли т.г. , решиха депутатите. Тя следва да представи доклад за дейността си, съдържащ становища и отделни проекти за решения по направените от главния прокурор искания. Отхвърлено беше предложението на Петър Петров („Възраждане“) срокът за работата ѝ да е до 20 юни. 

За членове на временния орган бяха избрани Десислава Атанасова и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев и Димитър Найденов от ПП-ДБ, Петър Петров и Николай Дренчев от "Възраждане" и Хамид Хамид и Гюнер Ахмед от ДПС.

„БСП за България“ не излъчиха свои представители с аргумента, че няма да участват в тази „пералня, в тази коалиция на омертата и имунитетите“. Още веднъж те поискаха днес в залата да бъде разгледано тяхното проекторешение за сваляне на имунитета на Бойко Борисов. От „Има такъв народ (ИТН) също не излъчиха участници във временния орган, защото не искали да участват в „този позор“.

При гласуването на състава на комисията Цончо Ганев заяви, че от "Възраждане" категорично няма да участват в ръководството ѝ, тъй като един месец е прекалено дълъг срок и имат съмнения, че се цели "изпирането" на Бойко Борисов и Кирил Петков. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че са издигнали Хамид Хамид за председател, след като никой друг не е предложил такъв.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обясни, че е гласувала със „за“ създаването на тази комисия и за предложението на ДПС тя да бъде оглавена от Хамид Хамид, защото няма друга възможност да заработи. Как ще бъде свикано заседание на комисията, без избрано ръководство, попита тя. По думите ѝ тези, които са отказали участие в комисията – БСП и ИТН, и в ръководство – от „Възраждане", не помагат нито имунитетите да бъдат отнети, нито материалите, свързани с тях, да бъдат разгледани и обсъдени. 

Според приетото решение комисията трябва да се състои от 12 членове, по двама от всяка парламентарна група, но след отказите на две от парламентарните групи да излъчат свои представители, остана само с осем членове.

Дебатът по създаването на комисията продължи повече от три часа. По време на дискусията съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира, че дали някое от политическите лица ще бъде „избелено“ зависи от много фактори и призова да се изчака съдът. По думите му важното е да бъде "избелена" прокуратурата. Ако дървото е отровено и плодът ще бъде отровен и няма да има истинско правосъдие, посочи той. Няма да има шест месеца, няма да има бавене, ще има комисия, каквото е практиката, която ще разследва и въпроса дали прокуратурата е действала обективно по тези казуси и дали има политическа конюнктура, каза Иванов. След това всичко ще дойде тук и ще гласуваме по съвест, допълни той.