Народното събрание удължи действието на удължителния закон за бюджета

Политика

15-06-2023, 16:00

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Народното събрание удължи до 31 юли действието на закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. Парламентът прие окончателно на второ четене т.нар. удължителен закон.

Разпоредбите на законопроекта са свързани с изтичане на 10 юни 2023 г. на срока на действие на Закона за прилагане на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. т.нар. „удължителен закон“ и с цел финансиране на функциите и предоставяните услуги от разпоредителите с бюджет.

Заложено е минималният размер на основната заплата за най-ниската държавна длъжност да е 780 лв. Предвижда се за ученици, записани във втори, трети и четвърти клас по чл. 10 а от Закона за семейни помощи за деца за учебната 2023/2024 г., да бъде предоставяна еднократна помощ. Нейният размер ще бъде определен в Закона за държавния бюджет за 2023 г.

Народното събрание прие на първо четене законопроект за несъстоятелност на физическите лица. С неговите разпоредби се защитава добросъвестният длъжник и се цели справедливо удовлетворяване на всички кредитори, се посочва в доклада на Комисията по правни въпроси.

Производството по несъстоятелност да се образува по молба на длъжника, в която се представят доказателства за трудовата заетост, обстоятелствата за неплатежоспособността и добросъвестността, данни за имуществото му, а длъжникът да предлага и план за погасяване на задълженията, предвижда законопроекта. В него е записано, че окръжният съд ще прогласи неплатежоспособност, когато длъжникът не е в състояние да изпълни парични задължения на обща стойност над 10 минимални работни заплати, за период от повече от шест месеца. С цел осигуряването на жизнените потребности на длъжника се определя имущество, което не се включва в масата на несъстоятелността и е предвидена издръжка за длъжника и членовете на неговото семейство.

Промени в Закона за туризма гласуваха народните представители на първо четене. Измененията са внесени от Димитър Найденов („Продължаваме промяната – Демократична България“) и група народни представители.

Държавното предприятие „Държавна петролна компания” да бъде закрито, гласува Народното събрание, което прие на първо четене промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.