МВнР с позиция за декларацията на Бундестага по Република Северна Македония

Политика

17-06-2023, 07:15

Снимка:

МВнР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Декларацията на Бундестага е вътрешен акт, който не променя решенията, взети от Съвета на ЕС през юли 2022 г. относно европейския път на Северна Македония. Тя по никакъв начин не променя националната позиция на България, препотвърдена с Решението на 47-то Народно Събрание на България при приемането на компромиса от юли 2022 г., съобщиха от МВнР.

Декларацията не съдържа нови моменти по отношение на процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония.

В Декларацията по същество се подкрепя процесът на промяна в конституцията на Северна Македония, която да гарантира равни права и свободи за българите с останалите народи в страната. Това е и основно искане на българите в Северна Македония.

От съществено значение е, че документът не окуражава опити за предоговаряне или неспазване на елементите от постигнатия през 2022 г. компромис.

От външно министерство припомнят, че съгласно заключенията на Съвета на ЕС и Преговорната рамка е важно да се постигнат осезаеми резултати и добросъвестно да се прилагат двустранните споразумения, включително Преспанското споразумение и Договора за добросъседство с България от 2017 г., както и Протоколите от съвместните междуправителствени заседания по чл. 12 от Договора. Припомняме, че Съветът на ЕС отчете със своя декларация през м. юли 2022 г. българската позиция относно официалния език на Северна Македония, която остава непроменена.