Сарафов: Фундамент на правовата държава е спазването на принципа за разделение на властите

Политика

17-06-2023, 15:13

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Фундамент на правовата държава е спазването на принципа за разделение на властите. Това посочва изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов в позиция, изпратена до БТА. 

"Гаранция за устоите на демократичното общество е ненамесата на законодателната и изпълнителната власт в дейността и функционирането на съдебната власт", пише Сарафов. 

"Всички участници в политическия процес, осъществяващи функции на държавно управление, извън съдебната система, следва стриктно да съблюдават духа и буквата на Конституцията на Република България и да се въздържат от намеса, изразяваща се в пряко въздействие или внушения, които накърняват устоите на правовата държава", допълва и. д. главен прокурор. 

Според Сарафов призивите за реформи в съдебната система следва да намерят реализация чрез "законодателство и решения в рамките на компетенциите, за да се възстанови нарушеният баланс между властите в интерес на обществото."

В петък Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов, който до този момент беше заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба. Той ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС.