Започна подготовката за възстановяване на щетите от наводненията

Политика

18-06-2023, 20:41

Снимка:

МС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още утре започват срещите на министъра на вътрешните работи с кметовете на общините, пострадали от наводненията през изминалите седмици. Министър Калин Стоянов ръководи Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, която в най-кратки срокове трябва да отпусне средства за възстановяване на щетите.

Правителството има намерение да финансира проекти с цел превенция на бедствия регулярно, а не само по време на кризи. Премиерът акад. Николай Денков възложи на министър Стоянов да разработи ясна и прозрачна методика за оценка и приоритизиране на исканията към междуведомствената комисия. „Много е важно тя да работи постоянно, като започнем да отстраняваме проблемите от най-рисковите места“, подчерта министър-председателят на заседанията на областните кризисни щабове във Враца и Монтана, в които се включи лично.

С кметовете по места и с областните управители премиерът обсъди възможностите за предприемане на повече действия за предотвратяване на подобни кризисни ситуации. Акад. Денков беше категоричен, че правителството ще води регулярен диалог с местната власт, за да се вземат конкретни мерки като почистване на речните корита и изграждане на диги, където е необходимо. 

Най-критичният период в засегнатите от наводненията региони е преминат и благодарение на добрата координация между институциите са предотвратени по-сериозни ситуации, стана ясно на заседанията. Акад. Денков благодари на всички за бързата и адекватна реакция, като отбеляза специално ролята на областните управители, кметовете, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Българската армия. Той оцени високо също труда на държавното дружество „Напоителни системи“, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Министерството на околната среда и водите.

Премиерът изрази признателност и към служителите на Агенцията за социално подпомагане, които от първия ден работят на терен за оценка на потребностите на пострадалите домакинства. Целта е компенсациите по линия на Министерството на труда и социалната политика да бъдат изплатени още в рамките на настоящия месец. Остава повишено вниманието към населените места в критичните точки.

Министър-председателят видя пораженията върху инфраструктурата в с. Хайредин, както и последиците от бедствието в наводнена местна кравеферма. Заради планирано изпускане на язовир Огоста снощи там са били превантивно евакуирани обитателите на девет къщи, а също така стада със селскостопански животни. Днес вече всички са отново в домовете си.

В днешната обиколка на засегнатите райони заедно с премиера акад. Николай Денков се включиха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“  главен комисар Александър Джартов и заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров.