Прогнозата: Все по-високи температури в близките дни и по-малко валежи

Общество

20-06-2023, 08:10

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Минималните температури днес ще бъдат между 12° и 17°, а максималните между 26° и 31°, в София - около 26°, съобщава БНТ

Над Западна и Централна България ще преобладава слънчево време, след обяд над планинските райони с временни увеличения на облачността, но само на изолирани места в планините ще превали и прегърми. Над Източна България облачността, купеста и купесто-дъждовна, ще е често значителна и на места там ще има валежи и гръмотевици. Ще духа слаб, в източните райони - умерен вятър от север-северозапад.

По Черноморието облачността, купеста и купесто-дъждовна, ще е често значителна и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Максимални температури: 24°-26°. Температурата на морската вода е 22°-23°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините ще преобладава слънчево време, след обяд с временни увеличения на облачността, но само на изолирани места ще превали и прегърми. Ще духа предимно умерен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 20°, на 2000 метра - около 12°.

През следващите дни над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста облачност, по-значителна в сряда и четвъртък над Източна България и планинските райони, в петък над Западна България и на отделни места там ще превали краткотрайно. Температурите ще се повишават и към петък дневните ще са около и над 30°, на места ще достигат 34-35°.

В събота денят също ще започне със слънчево време, но към обяд над западните райони, по-късно през деня и през нощта срещу неделя и на изток, ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, възможни са и градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще бъде слаб до умерен и с него ще прониква по-хладен въздух. Ще се понижат температурите в Западна България, но на изток все още ще са високи.