90% от жилищата и земеделските земи у нас не са застраховани срещу бедствия

Региони

22-06-2023, 08:38

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

90% от жилищата и земеделските земи у нас не са застраховани. Това показват данните на бранша след поредните унищожителни наводнения в страната, съобщава Нова телевизия. През последните дни поройни дъждове нанесоха огромни щети на инфраструктура и имоти в отделни региони. Според сметките на правителството щетите достигат един милиард лева.

Общият брой на жилищните сгради у нас е малко над четири милиона. Според сметките на бранша - не повече от 10% от жилищата и земеделските имоти в страната са застраховани. Делът на имуществените застраховки у нас е 14 на сто, при средно в Европа 37%. Според експерти обаче това поставя под риск стотици семейства у нас при трус, наводнение, пожар или друго бедствие. У нас като особено рискови са идентифицирани събития като наводнения, земетресения и градушки. В същото време в сектора се отчита бум на предложения за летни застраховки, сред които и за пътувания и инциденти на плажа.

След наводнението във видинско от последните дни, равносметката за Вибраела Владимирова от град Дунавци е трудна. 

„Знаете ли какво е да станете сънен по нощница и да газите вода? 100% са щетите - всички мебели са неизползваеми, електрическите уреди – печка, хладилник, пералня. В котелното -палетната горелка, помпата, палетите, зимнина, градина. Всичко е повредено”, разказва Вибраела Владимирова от гр. Дунавци.

Проливният дъжд и излязлата от коритото местна река наводняват половината къщи в Дунавци. Повечето имоти не са застраховани и сега за местните остава да чакат помощ от държавата.

„От петък досега държавата отсъства, просто я няма. Ако реката беше почистена, нямаше да е такава щетата. Ние трябва да се молим да мине комисията за оценка на щетите, трябва да се молим, да искаме, но никой не дава. А лично аз и моето семейство не дължим една стотинка на държавата”, посочва Вибраела.

Според сметките на държавата щетите от наводненията през последните дни в страната достигат 1 млрд. лв. Засегнатите могат да получат еднократна помощ от 1512 лв. след опис на щетите или помощ за повредени уреди до 2500 лв. Все още делът на българите, които застраховат имуществото си, остава малък, отчитат от бранша. А това създава сериозни проблеми при подобни щети.

„Много малък е делът. Доминиращ дял имат моторните застраховки, които са ГО и КАСКО – те държат около 70% от пазара, имущественото застраховане се движи в диапазона 8-10% от пазара – като голяма част от тези полици се дължат на това, че са задължително вързани към кредитни продукти”, твърди Веселин Ангелов, Асоциация на българските застрахователи.

Застраховките на дома все още са изключително малко, отчитат и брокерите. Делът на имуществените полици у нас е едва 14% от всички сключени полици, при средно в Европа 37 на сто. Така България се оказва с най-нисък дял на имущественото застраховане в целия ЕС, което поставя потребителите у нас в значително по-голям риск от останалите европейци, показват анализите на бранша.