Депутатите от ПП-ДБ отказаха да влязат в пленарната зала

Политика

23-06-2023, 11:00

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Депутатите от ПП-ДБ отказаха да влязат в пленарната зала за заседанието на Народното събрание в петък, предаде Нова тв. Днес парламентът обсъди процедурните правила за избор на управител на Българската народна банка, Сметната палата и Здравната каса. Срокът за предложения на кандидати остава едноседмичен и тече от деня на приемането на правилата. Номинациите ще се правят от парламентарните групи. Допуснатите до процедурата ще бъдат изслушани в  бюджетната парламентарна комисия преди кандидатурите им да бъдат гласувани в пленарната зала, решиха депутатите.

От ПП-ДБ искаха срокът за номинации да бъде удължен до 14 дни.

"Българска държава и българският народ не заслужават следващите 5 г. да имат регулатори като досегашните", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Ясно предупредихме, че нещата, които се случват в последните дни са недопустими. Първо, едно от най-големите събития от последните 2 седмици, беше подмяната на Гешев със Сарафов. Искахме да бъде изслушан в парламента правосъдният министър Атанас Славов. Бяхме блокирани от скритото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”, каза Петков.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов посочи, че правителството не се разваля, но трябва да се определи характерът на кабинета. „Дали е правителство параванче, или такова, което ще бъде част от промяната на България в правилна посока”, уточни Иванов.