Правителството предлага двама кандидати за европейски комисар

Политика

23-06-2023, 19:44

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Един от тях трябва да довърши мандата на Мария Габриел, която беше избрана за вицепремиер и министър на външните работи в новия редовен кабинет

Даниел Лорер и Илиана Иванова са двамата кандидати, които българското правителство предлага на Европейската комисия (ЕК) за овакантения пост на европейски комисар от България. Един от тях трябва да довърши мандата на Мария Габриел, която беше избрана за вицепремиер и министър на външните работи в новия редовен кабинет.

„И двете кандидатури са много силни“, посочи премиерът акад. Николай Денков след заседанието на Министерския съвет днес. Даниел Лорер има експертен профил, по-близък до част от ресора на Мария Габриел - иновациите, а Илиана Иванова има повече опит и експертиза в европейските институции. „Съобразно своите вътрешни правила ЕК ще реши кой от тези кандидати би се вписал по възможно най-добрия начин в настоящата структура на Еврокомисията. Предполагам, че изборът ще бъде резултат от комплексна оценка, която няма как да направим ние от София. В този смисъл предлагането на две кандидатури е добро решение“, обясни министър-председателят.