Радев: Конфликтът в Украйна ще се усложни вследствие на случващото се в Русия

Политика

24-06-2023, 11:00

Снимка:

Президентство, пресцентър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Държавният глава призова страната ни да продължи да укрепва своя отбранителен капацитет

Обстановката в Русия е много динамична, а информацията – оскъдна, но определено последните действия ще усложнят развитието на конфликта в Украйна. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси, свързани с обстановката в Русия след действията на Евгений Пригожин и ръководената от него частна военна компания. Държавният глава коментира темата пред български и чуждестранни журналисти преди участието си в тазгодишното издание на Европейски форум Вахау, който се провежда в Австрия.

Президентът заяви, че в случая не става въпрос само за вътрешнополитически проблем,  защото са въвлечени и потенциални военни действия на територията на Русия. Държавният глава отново подчерта, че страната ни трябва да укрепва отбранителния си капацитет в системата на НАТО предвид случващото се.

В отговор на журналистически въпрос Румен Радев отбеляза, че досега „Вагнер“ е имала съществено участие, както в офанзивни, така и в контраофанзивни действия, а това сега се променя. Президентът заяви, че предвид динамичната ситуация още не може да се коментират какви са целите на частната военна компания.

„Винаги, когато се формира наемна армия, която се въоръжава тежко и в нея има определени хора, е проблем какво ще се случи с нея, когато войната свърши, заяви президентът Радев, като допълни, че в момента развръзката настъпва още преди края на военните действия. „Това е наистина сериозен проблем за Русия“, каза Румен Радев, но допълни, че Пригожин разполага с локални и ограничени сили и при консолидация на руските власти те могат да бъдат неутрализирани. Президентът посочи, че близките дни ще бъдат показателни за случващото се.