Йотова: В управляващо мнозинство трябва да се търсят консенсусни решения, а не да се поставят ултиматуми

Политика

24-06-2023, 10:35

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Седемте условия на ПП-ДБ прозвучаха като седем ултиматума. Не мисля, че в едно управляващо мнозинство трябва да се действа с ултиматуми, а трябва да се търсят консенсусни решения. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти в Лясковец, където беше гост на откриването на XVII Национален петропавловски събор на народното творчество. „Центробежните сили стават все по-силни, но се надявам на разум. Позицията на президентската институция винаги е била, че България трябва да има стабилно правителство и стабилно мнозинство, което да решава непосредствените задачи пред държавата. Как изглежда тази кавга в управляващата коалиция на фона на липсващия бюджет или пък на невъзможността да излъчим единна кандидатура за български еврокомисар – действие, което предизвика доста снизходителни усмивки сред европейските ни партньори“, посочи Йотова. По думите й няма нито едно сериозно и единно решение от началото на мандата на кабинета. „За всеки регулаторен орган ли ще посочваме по двама кандидати и ще оставяме някой друг да решава“, запита риторично вицепрезидентът.

На въпрос за избора на новия главен прокурор, Илияна Йотова посочи, че независимата съдебна власт трябва да решава сама своите кадрови въпроси. „Допускането на политически натиск е в сериозно противоречие с българската Конституция“, заяви вицепрезидентът.

В коментар за войната в Украйна и процесите в тази част на Европа Йотова каза: „Разполагаме с твърде оскъдна информация, но ситуацията е изключително тревожна и изисква сериозен анализ от цялата международна общност. Необходим е световен форум за случващото се в тази част на Европа“. Вицепрезидентът изрази надежда, че Министерство на външните работи е в постоянна връзка с българското дипломатическо представителство в Москва и следи ситуацията с българските граждани на територията на Руската федерация.