БПГА: Можем да видим някакво покачване на цените на горивата, но то ще бъде в рамките на няколко стотинки

Портфейл

26-06-2023, 09:52

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Нищо драматично не очаквам да се случи с цената на горивата през лятото, заяви Светослав Бенчев

"Нищо драматично не очаквам да се случи с цената на горивата през лятото. Можем да видим някакво покачване на цените на горивата, но то ще бъде в рамките на няколко стотинки нагоре или надолу." Това каза пред bTV юристът на Българска петролна и газова асоциация Светослав Бенчев.

В определено период от време имаше поне 4-5 от Европейския съюз, които бяха с по-ниски цени на горивата и се наложи държавата дори да подпомага потребителите с отстъпки, които даваше на държавно равнище. Сега България категорично е с най-ниските показатели в ЕС.

"В интерес на истината винаги е било така. А това, за което говорим преди около година, се дължеше предимно на факта, че тези цени включваха т.нар. държавна помощ, която се даваше по време на енергийната криза у нас", обясни Бенчев.

Той обясни и че не очаква промяна в цената на метана, може би с 1-2 стотинки ще има разлика.  

"През последните месеци виждаме, че метанът поевтиня и едва ли ще има промяна. Аз лично не очаквам някакви проблеми с този продукт, а пък какво ще се случи зимата - е доста трудно да прогнозираме като се  има предвид, че все пак газовата криза в Европа през зимата не е преодоляна", коментира още Бенчев.