Експерт: По-трудно е да изпълним инфлационния критерий за влизане в еврозоната до януари 2025

Портфейл

27-06-2023, 09:18

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Петър Ганев не очаква ново увеличение на минималната работна заплата

"Бюджетът не е рестриктивен. Разходите са доста повече от това, което е било през миналата година - и за издръжка, и за капиталови разходи, независимо от ревизията на рекордите, които бяха заложени от служебния кабинет“ Това обясни пред БНР  Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика.

„Пенсиите също се вдигат. Важно е в средносрочната рамка как ще се намери баланс между една амбициозна инвестиционна програма, покачването на различни социални плащания и поддържането на стабилни финанси“.

Икономистите се интересуват не просто какво ще бъде прието през следващите няколко седмици, а каква е средносрочната рамка и политиките, които ще се провеждат, отбеляза той.

Петър Ганев не очаква ново увеличение на минималната работна заплата.

"Тя вече беше вдигната. Законът казва, че на първи септември ще бъде определена нова, която ще влезе в сила от първи януари. Тя се определя по механизъм, който е ясно разписан. Друг въпрос е, ако има протести и социален натиск, дали това може да стане политическа тема, но ми се струва, че по-скоро – не“.

Петър Ганев отхвърли възможността  да стигнем до гръцки сценарий в стремежа за постигане на трипроцентен дефицит заради влизането в еврозоната и възможното му вдигане след това.

„Ние имаме дълга история на стабилна финансова политика и на много нисък дефицит. Обикновено сме добрият пример в Европа. И в средносрочен план може да изпълним критерия сравнително лесно, освен ако не тръгнем да гласуваме нови и нови разходи. Има и европейски фискални правила. Те са по-затегнати в момента“.  

По-големият проблем е инфлационния критерий, посочи Ганев.

"Ние все още имаме по-висока инфлация от тази в Европа. Дали ще изпълним този критерий до януари 2025 е трудно да се каже. По-скоро би било изненада, ако успеем“.

Икономистът смята за екстравагантна идеята на финансовото министерство за паралелното въвеждане на еврото от януари следващата година.

"Нямаме нужда от дълъг период с паралелна валута, при положение, че се очаква всеки момент да влезем в еврозоната. Просто трябва да си свършим работата и да извървим пътя към приемането. До голяма степен еврото вече е влязло в България. Няма нужда да насилваме процеса и да объркаме хората".