Меглена Кунева: Тежко и грозно закъсняхме за Шенген

Политика

27-06-2023, 09:24

Снимка:

Euronews Bulgaria

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Правителство на малцинството или коалиционно управление – това са двата варианта за стабилизиране на изпълнителна власт

„Изборът за български еврокомисар – от определянето, през изслушването, до работата му – безспорно е важен. Не е прецедент да има две кандидатури, обикновена страната излиза с един, но тук всяка една от партиите иска да покаже, че има своята банка кадри. Това доведе до две кандидатури.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ по "Евронюз България" посланикът на ЕС към Съвета на Европа, бивш министър по европейските въпроси на България и първи български еврокомисар Меглена Кунева.

По думите ѝ при определянето на българския еврокомисар вероятно ще бъде съобразена и политическата му принадлежност в европейски контекст.

"Да не говорим за шансове. Страната е изпратила двама добри кандидати. Не е добре след толкова години да се връщаме към въпроса какво ще направи комисарят за България. Т.нар. ресорс, портфолиото, е само една част от неговата работа“, коментира Кунева.

"Шенген не е само граница, а в много голяма чат операции с чувствителни данни", посочи тя.

По нейните думи управляващите са се провалили в политическите преговори, защото членството е въпрос на доверие.

"Нямат доверие (страните-членки в Шенгенското пространство – бел.ред.), било по отношение на защита на данните, теч на информация, физическа охрана на границата“, подчерта Кунева.

"Нашата задача е да имаме национално разбиране за процесите в Европа", добави първият български еврокомисар.

"Комисарят, който ще се яви на изслушването пред Европейския парламент, трябва да е подготвен по абсолютно всички въпроси – до един. Ковид, Русия, какво ли не. Нека не казваме лоша дума за хора, които могат с представянето и идеите си да донесат полза за България", подчерта Кунева.

Според нея, за да може България да е добре, трябва и ЕС да е добре.

Правителство на малцинството или коалиционно управление – това са двата варианта за стабилизиране на изпълнителна власт, смята Кунева.

По нейните думи коалицията не е вричане завинаги, а възможност отношенията да са поставят на стабилна правна основа, защото това е политически договор. В него трябва да има цели и да е ясно кой извършва действия, както и ясна индикация по какво се мери успехът.

"По това ако не могат да се съгласят, защо тогава беше подписана тази декларация", попита Кунева.