Кабинетът няма да толерира призивите за насилие

Политика

27-06-2023, 14:27

Снимка:

МС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Големите проблеми започват с малки акции от този тип", подчерта премиерът

Правителството категорично се противопоставя на агресивното поведение и призивите за насилие от страна на партия „Възраждане“. В изявление пред медиите днес премиерът акад. Николай Денков и министрите на правосъдието и на вътрешните работи призоваха всички държавни институции, партии и гражданите да изразят становищата си по темата и да предприемат действия според техните правомощия, за да спрат провокациите към насилие и омраза сред българското общество.

„Големите проблеми в историята започват от малки акции от този тип.“ Така премиерът акад. Николай Денков коментира ескалиращата напоследък агресия в изявите на лидера, партийни активисти и привърженици на партия „Възраждане“. Правителството смята за напълно неприемливо този тип поведение. От името на кабинета министър- председателят апелира партия „Възраждане“ да се върне към действия, които съответстват на законите на страната.

Министърът на правосъдието Атанас Славов призова българските разследващи органи да образуват проверки и да започнат разследвания на база на публично известните факти и информация. „Използването на депутатския имунитет за заобикаляне на административна или наказателна отговорност и нереализиране на такава отговорност е злоупотреба с право. Призивите за политическо мотивирано насилие, за агресия, използването на езика на омразата са съставомерни деяния, които са наказуеми“, заяви министър Славов. По думите му насилието в политическия процес не бива да става норма, защото това означава да бъде компрометирана идеята за конституционна демокрация. „Ние като институции ще се противопоставяме решително на този процес и се надявам на подкрепа от българските граждани“, призова Славов.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е разпоредил на директорите на областните дирекции на МВР да бъдат особено внимателни и да се наместват адекватно срещу отявлени провокации към напрежение и насилие.