Прокуратурата възложи на ДАНС и ГДБОП да проверят депутат за престъпление против гражданите

Крими

27-06-2023, 17:31

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по разпространена информация в медиите, че народен представител от 49. Народно събрание евентуално е извършил престъпление против правата на гражданите. Конкретно престъпление по чл. 162 от Наказателния кодекс.

Наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт възложи извършването на съвместна проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и отдел „Киберпрестъпност“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР.

В хода на проверката ще се установи дали чрез слово, печат, или чрез други средства за масова информация, чрез информационни системи или по друг начин народен представител проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца, след което ще се извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство.

За резултатите обществеността ще бъде информирана.