Задържаха съдия с подкуп от 5000 лева в Търговище

Крими

28-06-2023, 17:32

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Извършени са разпити на свидетели

Заместник градският прокурор и говорител на Софийска градска прокуратура (СГП) Христо Кръстев, заместник- председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Антон Славчев и заместник-директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) – МВР Димитър Кангалджиев дадоха брифинг в сградата на Съдебната палата с подробности за проведена операция по задържането на магистрат.

На 27.06.2023 г. в СГП е постъпил сигнал от КПКОНПИ за евентуално извършено корупционно престъпление от съдия към Окръжен съд Търговище, което се изразява в поискване и приемане на неследваща му се облага, за да извърши действия по служба. Екип от двама следователи от СО – СГП и дежурен прокурор от СГП са отишли на местопроизшествието.

Образувано е досъдебно производство за това, че съдия от Окръжен съд Търговище е поискал и приел облага от 5 000 лв., в качеството му на съдия-докладчик, за да извърши действия по служба, а именно да намали наложено наказание „лишаване от свобода“ - престъпление по чл. 302, т. 1, буква А, вр. чл. 301, ал. 1 НК. Производството е образувано със съставяне на протокол за първо действие по разследването – претърсване и изземване на лек автомобил. В пространството между двете предни седалки е намерена сумата от 5 000 лв., която е приобщена към делото като веществено доказателство. Извършени са разпити на свидетели.

След анализ на доказателствата прокурорът е стигнал до извода, че са налице разумни основания, да се смята, че магистратът е извършил корупционното престъпление  и поради тази причина е привлечен в качеството на обвиняем. С оглед високата обществена опасност на деянието е постановена мярка за процесуална принуда задържане до 72 часа.