Депутати, парламентарни служители и журналисти се включиха в кръводарителска акция в НС

Общество

28-06-2023, 17:36

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Събитието беше организирано от Комисията по здравеопазването

Народни представители от всички парламентарни групи, парламентарни служители и журналисти се включиха в кръводарителската акция в Народното събрание по повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Събитието беше организирано от Комисията по здравеопазването по инициатива на заместник-председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков откри кръводарителската акция, а след това сам отиде да дари кръв. С днешния символичен жест, който ще направим, ние искаме да прокламираме идеята за кръводаряването като необходимост, подчерта Росен Желязков. Той цитира данни, че на всеки две секунди някой се нуждае от кръв и заяви, че е необходимо кръводаряването да се превърне в кауза на всеки. Призовавам всички да се включат, защото този знак за солидарност е важен в днешния ден, добави председателят на Народното събрание. 

С участието си в инициативата всички ние, политиците, служителите и журналистите в парламента показахме, че сме на първо място хора и се стремим да опазим на човешкия живот, отбеляза заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев. Призовавам всички днес да се включим в акцията, която показва нашето отношение към опазването на човешкия живот и че независимо от различията и споровете, които водим, ние сме обединени от едно, което е най-важното - човешкият живот, добави той.

От името на Комисията по здравеопазването  народният представител Васил Пандов изрази благодарност към Българския Червен кръст (БЧК) и Националния център по трансфузионна хематология за организирането и провеждането на кръводарителската акция в Народното събрание и за усилията, които двете организации полагат за осигуряване на безопасна кръв за нуждаещите се граждани. Нейната цел е да повиши информираността на обществото за ползата от безвъзмездното и доброволно кръводаряване и народните представители чрез своя личен пример да стимулират българските граждани да даряват, подчерта той.

Човешката кръв е безценна и всяка капка може да спаси живот, заяви заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. По думите му инициативата в парламента показва, че здравеопазването трябва да е надпартийно, защото, когато е на пиедестала на ценностите на обществото, то може да решава всякакви кризи.

Директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Николов отбеляза, че всяка дарена единица кръв помага на няколко от нуждаещите се в лечебните заведения.

Кръвта е продукт, който няма с какво да бъде заменен, подчерта генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов. Той отбеляза, че трябва да бъде обмислена възможността да се организират мобилни екипи за кръводаряване, които да достигнат и до труднодостъпни, изолирани места и да съдействат повече българи да даряват кръв.