Кабинетът полага усилия за второ плащане по ПВУ до края на годината

Политика

29-06-2023, 08:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Правителството полага всички усилия да навакса завареното изоставане по националния План за възстановяване и устойчивост (ПВУ), така че второто плащане за България да бъде възможно до края на годината. Министър-председателят акад. Николай Денков заяви тази приоритетна за кабинета цел при срещите си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен днес в Брюксел.

Пред журналисти премиерът посочи като основна причина за сериозното закъснение по ПВУ липсата на ясна идея как да бъдат изпълнени изискванията на Комисията и едновременно с това да има грижа от страна на държавата за хората и за развитието на икономиката във въглищните региони на база на новите технологии. В момента в спешен порядък българското правителство подготвя анализ по темата, който ще бъде обсъден с ЕК. В рамките на няколко месеца предстои изготвянето и на официалната документация, с която страната ни ще представи териториалните планове, промените в ПВУ и частта от плана „RePowerEU“, която е свързана  с енергийната трансформация. Акад. Денков напомни също, че второто плащане по ПВУ е свързано и с определен брой реформи и приемане на законопроекти от Народното събрание. Половината от тези реформи не са направени и наваксваме, подчерта министър-председателят.

И двамата европейски лидери са уверили българския премиер, че България ще получи тяхната подкрепа навсякъде, където има нужда. Доказателство за това са например вече отпуснатите 45 млн. евро за защита на външната граница на ЕС между България и Турция. В следващите месеци тези средства ще бъдат включени в техника, ще бъдат поканени експерти от Европа и ще се създаде звено в България, което да координира дейността по защита от нелегалната миграция в ЕС. Този европейски координационен център, базиран в нашата страна, ще работи с фокус върху противодействието срещу организирания трафик на хора. От март т.г. вече е стартирал и друг пилотен проект, в който участват Фронтекс, Европол и още няколко европейски държави и който също цели да подпомогне охраната на границата по „Балканския маршрут“.

По другия ключов приоритет на правителството – присъединяването на България към еврозоната, премиерът отбеляза, че е важна не само техническата подготовка. Също толкова важно е хората да разберат, че преходът към еврото няма да доведе до сътресения, тъй като България е във валутен борд и обвързана с европейската валута от 25 години.

България очаква официалното становище на ЕК по отношение на номинациите за еврокомисар от нашата страна. На днешната си среща с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен министър-председателят е получил благодарност за двете кандидатури, предложени от българското правителство, тъй като и двамата кандидати притежават изключително високи качества.

В отговор на медиен въпрос акад. Денков потвърди, че министърът на отбраната Тодор Тагарев вече е заявил желанието на България да се присъедини към съвместното възлагане на поръчки за боеприпаси от Европейската агенция за отбрана във връзка с войната в Украйна. Това е важно за отбранителната индустрия на България, посочи премиерът.

В срещите на министър-председателя с Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен участва също и министърът на финансите Асен Василев.