Урсула фон дер Лайен предлага Илиана Иванова за еврокомисар

Политика

29-06-2023, 08:14

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това е станало след проведени интервюта и с двамата кандидати

Урсула фон дер Лайен предлага Илиана Иванова за еврокомисар. Това е станало след проведени интервюта и с двамата кандидати, предаде Нова тв. Сега Иванова трябва да мине изслушване в ЕП. Иванова ще запази ресора на Мария Габриел - Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

Фон дер Лайен благодари на втория български кандидат Даниел Лорер. „Вчера проведох събеседване с кандидатите, предложени от българското правителство за поста на комисар - г-н Даниел Лорер и г-жа Илиана Иванова. И двамата показаха голяма ангажираност към ЕС и към работата на комисар. Освен това имат подходящ опит за този пост”, заявява Урсула фон дер Лайен.

„След тези интервюта реших да предложа на Съвета и на Европейския парламент назначаването на г-жа Иванова на поста комисар. Тя ще отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта”, посочва председателят на ЕК.

Фон дер Лайен отбелязва, че Илиана Иванова има опит в ЕС, тъй като от 2013 г. е член на Европейската сметна палата. Преди това, между 2009 и 2012 г., тя е била член на Европейския парламент и заместник-председател на Комисията по бюджетен контрол.

Опитът ѝ бил от решаващо значение за водещата програма на ЕС за научни изследвания „Хоризонт Европа", посочва още Фон дер Лайен.