Тагарев: Скоро ще започне изпращането на военната помощ за Украйна

Политика

30-06-2023, 10:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той не можа да каже кога първите пратки ще бъдат на украинска територия, но посочи, че Киев ще получи най-необходимото към този момент

Скоро ще започне изпращането на военната помощ за Украйна, обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от БНТ. Той не можа да каже кога първите пратки ще бъдат на украинска територия, но посочи, че Киев ще получи най-необходимото към този момент.

България ще подкрепи членството на Украйна в НАТО след края на войната, обясни Тагарев. Той посочи още, че се е запознал и е солидарен със съдържанието на проекта на декларация, внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. Посочи, че е адекватно комисията НАТО - Украйна да бъде издигната в Съвет НАТО - Украйна.

Тагарев не смята, че България трябва да участва в обсъждания за даване на гаранции за сигурност на Киев ат страни - членки на Алианса, без да ангажират НАТО, каквито идеи има сред съюзниците от Източния фланг.

Христо Гаджев, който ръководи Комисията по отбрана, също обясни, че към момента въпросът за участие на България в коалиция на желаещите за гаранции за сигурност за Киев не стои на дневен ред. Обясни мотивите зад проекта на декларация на парламента и посочи, че Украйна трябва да бъде приета в Алианса възможно най-скоро след края на войната.