НСТС подкрепи проектобюджетите за 2023 г. с мнозинство

Политика

03-07-2023, 19:58

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) подкрепи с мнозинство проектобюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО), както и проекта за Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г. Проектите за бюджета на НЗОК и за държавния бюджет получиха одобрението на шест от седемте организации, участвали в заседанието на НСТС, а за проектозакона за бюджет на ДОО гласуваха пет организации, обяви вицепремиерът Мария Габриел, която председателства НСТС.

Държавният бюджет ще бъде внесен с дефицит от 3% от БВП, 1.8% ръст на икономиката и 8,7% средногодишна инфлация, потвърди министърът на финансите Асен Василев. Ще бъдат запазени социалните плащания, а политиката по доходите на служебния кабинет дори ще бъде надградена в някои конкретни случаи, където има недостиг. Капиталовите разходи са прецизирани по начин, който дава възможност всички започнати проекти и тези с избрани изпълнители да бъдат напълно финансирани, стана ясно още от думите на министър Василев.

В приходната част са заложени 100% дивидент от държавните дружества, както и значително повишение на данъчните и неданъчните постъпления в бюджета. Асен Василев очаква общо увеличение на приходите с над 4,5 млрд. лв. „Към края на май имахме изоставане с 1,2 млрд. лв. През юни бяха събрани 1,4 млрд. лв. повече приходи, отколкото са разходите и това изоставане беше наваксано. Тоест за първите шест месеца на годината имаме излишък. Надяваме се с този темп приходните агенции да успеят да изпълнят допълнителните приходи в бюджета, така че накрая на годината да имаме 3% дефицит“, заяви министърът на финансите. „Резерви в този бюджет са съжаление няма“, посочи той.

В началото на заседанието на НСТС министър-председателят акад. Николай Денков призова всички участници заедно да търсят експертните решения и правилните дългосрочни политики, защото това е единственият начин да бъде преборен политическият популизъм. „Нямам никакво съмнение, че всеки от Вас се опитва да направи най-доброто възможно за съответните общности, които представлява. Но също така всички си даваме ясна сметка, че един бюджет има ограничени възможности както по отношение на приходите, така и на разходите“, каза премиерът.