Пламен Димитров: Необходими са още 167 млн. лв. за ръст на заплатите в публичния сектор

Политика

03-07-2023, 20:02

Снимка:

КНСБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това каза президентът на КНСБ след днешното извънредно заседание на НСТС

Още 167 млн. лв. трябва да бъдат предвидени в националния бюджет за увеличение на възнагражденията на тези, на които плаща правителството. По искане на нашите федерации са необходими допълнителни средства към разходите за персонал в БНР, министерството на здравеопазването извън здравната каса – в училищно и детско здравеопазване, в министерството на земеделието, НОИ, в приходните агенции, от които очакваме да съберат повече приходи. Надявам се между първо и второ четене на бюджета това да срещне разбирането на депутатите.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров след днешното извънредно заседание на НСТС, на което бяха разгледани проектите на държавния бюджет, както и на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за 2023 г.

Той обясни, че предвиденото общо увеличение на разходите за заплати спрямо 2022 г. е 12-13 процента или 1,2 млрд., като една голяма част от ръста е наследен от предишни години. Заложени са 680 млн. за възнаграждения в средното и висшето образование, в БАН, общините и други системи, които не са получили увеличение миналата година. Димитров обясни, че КНСБ подкрепя ограниченията на капиталовите разходи, но дори и свити, те пак няма да се изпълнят в оставащите месеци до края на 2023-а. Изпълнението им към края на април е под 2 млрд. лв. Според нас половин милиард от заложените капиталови разходи няма да се изпълнят към края на годината и могат да се насочат за увеличение на възнагражденията на тези, на които плаща правителството, каза президентът на КНСБ. Имаме притеснения, че като дял от БВП социалните разходи намаляват, посочи още той.

Димитров бе категоричен, че остава настояването на КНСБ минималната заплата да се вдигне на 850 лева от 1 юли. Тя вече е със загубена покупателна способност, допълни президентът на конфедерацията.

КНСБ подкрепя бюджета на ДОО с тревога и едно условие. Тревога, свързана с необходимостта от укрепване на пенсионния модел и следването на неговата философия, която беше систематично нарушавана през последните няколко години. Условието е да се направи така, че минималното обезщетение за безработица да е поне равно на прага на бедност. Сегашните 18 лв. за ден за малкото хора, които го получават, не ги вади от капана на бедността. Това не е толкова голямо усилие за бюджета, обясни още Димитров.

Той посочи и че конфедерацията подкрепя бюджета на Здравната каса, тъй като е залегнало увеличение на средствата за здраве и е получено уверение от финансовия министър, че до края на годината ще бъдат постигнати минималните равнища, договорени в отрасловия Колективен трудов договор – 1500 лв. заплата за медицинска сестра и 2000 лева за лекар.