Младежи от Северна Македония и България нарисуваха заедно огромна картина пред Народния театър

Общество

04-07-2023, 17:48

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Огромна картина с размери 5х6 м., изобразяваща мечтаното единство между Северна Македония и България бе нарисувана от 30 млади художници от двете страни на границата. Събитието се проведе пред Народен театър “Иван Вазов” като част от кампанията на д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет “От двете страни на границата”.

Младежите от Северна Македония са част от Детско художествено студио “Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Битоля, а тези от България - представители на Западните Родопи.

След като нарисуваха картината, младежите се отправиха към Президентството, където бяха приети от президента на Република България Румен Радев. На неформална среща с него младежите имаха възможност да му задават въпроси, както и да заявят, че децата от двете страни на границата не бива да стават жертва на неразбирателствата между Северна Македония и България на политическия фронт.

Групата е в София за 5 дни по покана и финансиране на д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет. По време на престоя си младежите ще разгледат забележителностите на София и околността, ще имат образователни лекции, както и занимания по рисуване на градска архитектура.

Това е третата подобна среща на художници от двете страни на границата в рамките на кампанията “От двете страни на границата”. По време на първото си посещение в България, младежите от Северна Македония и техните български „колеги“ рисуваха в центъра на Пловдив. Второто посещение премина в Копривщица и София, а децата от двете страни откриха изложба в Народното събрание с картини, посветени на мечтаното приятелство между двете държави. По време на престоя си групата се срещна с Н.В. Симеон II и разгледа Двореца „Врана“. Като част от стратегията да среща деца от двете страни на границата Фондация Българска Памет съдейства и за организирането на посещение на художниците в Европейския парламент в Брюксел.