Зеленски благодари на България за подкрепата за Украйна

Политика

06-07-2023, 16:00

Снимка:

МС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

„Благодаря, България, за подкрепата и защитата на живота на нашите хора! Благодаря на премиера, на вицепремиера, на цялото правителство и на Народното събрание!“ С тези думи президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна към българския министър-председател акад. Николай Денков днес. Президентът Зеленски е на еднодневно посещение в София по покана на премиера.

„На нашата земя дойдоха окупатори, убиват, изтезават, отвличат украински деца, разделят ги от семействата им и се опитват да ги научат на ненавист“, добави гостът. „Това се случва в момент, когато трябва да бъдем единни и да изградим международен ред, основан на правила. Всеки, желаещ мир за себе си и народа си, трябва да знае, че единството е правилният път“, заяви украинският президент.

Той благодари специално за военната помощ за Украйна и наблегна, че тя е за защита, а не за настъпление. „Всяка страна има право да се защитава. Всеки човек има право да защитава децата си“, посочи Зеленски, а суверенно решение на България е дали да помага на друга държава.

Премиерът акад. Денков изрази своята и на българското правителство солидарност с борбата на Украйна срещу военната агресия на Руската федерация. „България е последователна в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, защото сме убедени, че независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност“, подчерта министър-председателят. „Страната ни не може да гледа безучастно страданието на милиони хора само на няколкостотин километра от нашите граници“, добави той.

Осигуряването на правата на българското национално малцинство в Украйна остава неотклонен български приоритет. Акад. Денков изрази надежда, че легитимните интереси на нашите сънародници ще бъдат надлежно отчитани в процеса на реформи, включително при изграждането на цялостната правна рамка относно защитата на правата на националните малцинства в Украйна.

България и Украйна се договориха да активизират сътрудничеството си в отбранителния сектор. Двамата лидери обсъдиха поредния пакет от военна помощ за украинската армия. Нашата страна ще продължи да подпомага Украйна в още няколко сфери – здравеопазване, образование, екология, енергетика. „Ще продължим разговора украински войници да бъдат лекувани в България и тук да се провежда обучението на украински медицински персонал“, каза президентът Зеленски.      

България се ангажира да участва и в следвоенното възстановяване на Украйна. Страната ни може да предложи експертиза и материална помощ за енергийната и транспортната инфраструктура. Български компании имат готовност да помогнат при реставрацията и консервацията на засегнати културни паметници в Украйна.

Президентът Зеленски и премиерът акад. Денков подписаха двустранна политическа декларация в подкрепа на евроатлантическата интеграция на Украйна, когато това стане възможно. „Ние познаваме от собствен опит трансформиращата сила на членството в силни организации като Европейския съюз и НАТО. Процесът на разширяване трябва да върви заедно с процеса на реформи в страната-кандидат“, каза българският премиер и обеща подкрепа в подготовката на Украйна за включването ѝ в двата съюза.

България и Украйна ще засилят сътрудничеството помежду си и в енергийната област въз основа на принципа на взаимна изгода и като се вземат предвид общите интереси и цели на двете страни. Днес министрите на енергетиката на двете страни подписаха меморандум за разбирателство. Документът изразява желанието на двете страни за обмен на научно-технически, инженерен и оперативен опит за по-ефективното използване на възобновяеми енергийни източници и нови енергийни технологии.

По-късно през деня премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел бяха домакини на дискусия с участието на президента Зеленски, посланици, политици, доброволци и представители на гражданското общество.