Няма да има тотална забрана за пушенето, засега

Новините

18-02-2010, 12:16

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Депутати от ГЕРБ ще внесат предложение за промяна в Закона за здравето, с която да се отмени пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, съобщиха в четвъртък депутатите от ГЕРБ Димитър Лазаров, Иван Иванов и Светлин Танчев.

Пълната забрана трябваше да влезе в сила от 1 юни 2010 година. Тя  бе гласувана от мнозинството на тройната коалиция през май миналата година. Против пълната забрана обаче се обявиха представители на всички политически сили. Още тогава депутати от мнозинството коментираха, че до налагането на тоталната забрана няма да се стигне и вероятно законът ще бъде променен преди изтичането на крайния срок.


Предложението сега предвижда собственикът сам да преценява дали ще се пуши, или не в заведението му, ако то е до 100 кв.м. В по-големите заведения пък ще трябва да се предвидят отделни помещения за пушачи.


Мотивите на вносителите за промяната са, че в условия на криза не може да се ограничи тютюнопушенето на обществени места, защото това би било пагубно за бизнеса. "От всички 27 страни-членки на ЕС, само в две има твърд наложен режим на тютюнопушенето", заяви председателят на здравната комисия Лъчезар Иванов (ГЕРБ).


Според депутатите от ГЕРБ цялостната забрана е много трудно изпълнима, защото нямало как да се контролира.
По думите им към пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места може да се пристъпи след четири-пет години, и то "не от раз".


Против тази теза се изказа съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов.


Според лидера на ДСБ няма смисъл дебатът да бъде откриван отново, тъй като вече е воден преди много време и е решен.“Изводите са категорични и еднозначни в целия евроатлантически свят”, посочи Костов.“В България нямаме право да пречим на никого да уврежда своето здраве, ако реши да го направи, но този човек също няма право да превръща хората около себе си в пасивни пушачи”, отбеляза бившият премиер.


Последните проучвания у нас сочат, че 52.4% от мъжете и 38.1% от жените пушат. В България 71.9% от децата са изложени на пасивно тютюнопушене. Половината жени пушачки у нас пушат и по време на бременността, което повишава риска за увреждания на децата.