11 сибирски тигъра умряха от глад в китайски зоопарк

Новините

13-03-2010, 07:46

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

11 ценни сибирски тигъра умряха за три месеца в зоологическа градина в Североизточен Китай, съобщават световните агенции. Според местните власти основната причина за загубата на редките животни е била липсата на достатъчно храна.

Новината засили притесненията относно условията на отглеждане на пленените тигри в Китай - страната, която наскоро празнува Годината на тигъра. Китайските зоологически градини държат около 5 000 тигъра, но на свобода в държавата има само около 50 екземпляра.
Според местния отговорник по опазване на природата Лю Ксяокянг недохранването е само едната причина за нещастието. Оказало се, че тигрите не само са били хранени предимно с евтините пилешки кости, но според Лю, те били държани в прекалено тесни клетки, което силно ограничавало движенията им и също е спомогнало за спадане на съпротивителните сили на организма им срещу болести.
Големият проблем с тигрите в Китай е свързан с разпространената там търговия с части от телата на огромните котки, които се употребяват в традиционната китайска медицина. Смята се, че имат добър ефект при лечение на ревматизъм и за укрепване на костите.