24 часа: Нотариуси и зъболекари вземали пари за бедни

Архив Варна

09-04-2010, 05:20

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Нотариуси, зъболекари, ветеринари, одитори, таксиметрови шофьори и други хора с доста високи доходи получават социални помощи за бедни и детски.

Това, според "24 часа", обявил вчера в Хисар социалният министър Тотю Младенов.

Заради зачестилите сигнали, че държавни пари се дават на богати хора без право, той разпоредил пълни проверки в Агенцията по социално подпомагане. Списъци със всички, които сега вземат държавните пари, ще бъдат пратени за засичане в Националната агенция по приходите.

Добавки се дават на над 900 000 деца, което прави 30 млн. лева на месец, поясни министърът. По закон парите са само за семейства с доход до 350 лв. на човек.

До 3 г. ще бъдат закрити всички специализирани домове деца с увреждания, съобщи зам.-социалният министър Валентина Петкова. В момента те се намират в отдалечени селища, децата нямат достъп до модерни услуги и качествена грижа, смята тя. Според програмата на министерството до 2013 г. тези домове ще бъдат закрити, а децата ще бъдат преместени в големите градове. За целта с 20 млн. евро по оперативната програма "Регионално развитие" и с 30 млн. евро по програмата за развитие на човешките ресурси в областните центрове ще бъдат изградени фамилни къщички, в които ще се отглеждат по 8-15 деца.