Цената на природния газ все по-висока и непрозрачна

Парите

12-09-2011, 09:24

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното вестник "Дневник" на 12 септември

Цената на природния газ продължава да се определя по непрозрачен начин, смятат от бизнеса, пише днес „Дневник”.

Както всяко тримесечие, така и сега при поредното поскъпване общественият доставчик "Булгаргаз" и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) влизат в ролята на "доброто и лошото ченге".

В петък газовото дружество ревизира прогнозата си за вдигане на цената на газа от 20% на близо 14% до 634.44 лв. за 1000 куб. метра. Причината е, че дружеството е договорило да закупи допълнителни количества от един от доставчиците - германско-руската компания "Винтерсхал". Те ще се съхраняват в газохранилището в Чирен и ще бъдат изтеглени до края на годината.

Цената е по-висока от тази на другите два - "Овергаз" и "Газпром експорт", но количествата от тях вече предварително са договорени.

От ДКЕВР смятат, че въпреки искането за по-малко увеличение от страна на "Булгаргаз" реално може да се говори за скок под 10 на сто.

"От камарата подкрепяме идеята, че ДКЕВР трябва да определя реалната цена на газа, а не да изпълнява социални функции", коментира наскоро зам.-председателят на БСК Камен Колев.

В случай че цената на природния газ се увеличи с над 5%, ще трябва да поскъпне и парното, обясниха от регулатора.

За последен път цената на природния газ и парното се увеличи от началото на юли. Тогава топлата вода поскъпна средно с до 8% в страната, а синьото гориво - с близо 5 на сто.