ВМРО-НИЕ се жалва на Брюксел за изборни нарушения в Пловдив

Архив Пловдив

14-11-2011, 17:15

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Румен Тодоров

Всичко от Автора

Защото и днес, в един хипермаркет в Пловдив – все още се образуват опашки от гласоподаватели, които идват /вече две седмици след вота/, за да си получат парите.

 

Европейски институции и медии са се ангажирали със сигналите за сериозните предизборни нарушения и фалшификации по време на местния вот у нас, най-вече с подмяната на бюлетини и купуването на гласове в Пловдив и Плевен. Това съобщиха на пресконференция на ВМРО-НИЕ днес в Пловдив лидерът на партията Петко Атанасов и председателят на националния предизборен щаб Борис Ячев. „Две телевизии подготвят филм и ние ще предоставим всички сигнали и факти за манипулации. След изразен ангажимент от страна на депутати от различни парламентарни фракции, предвиждаме в Брюксел, пред европейските медии и пресконференция на Славчо Атанасов и Найден Зеленогорски – кметовете на Пловдив и Плевен, срещу които беше приложена в пълен мащаб, с всички позволени и непозволени средства „предизборната технология” за печелене на избори”, посочи Борис Ячев.

„Няма как да не стигнем до Брюксел, въпреки, че като една патриотична партия никак не ни приляга да се жалваме от собствената си държава. Но, ако не се каже истината, ако не пресечем това опасно за демокрацията явление в държава, член на ЕС, на следващите парламентарни избори, тази „предизборна технология” ще проработи с още по-страшна сила и тогава, както казва народът – жална ни майка”, добави Петко Атанасов.

„Две са причините – да говорим за това, че изборите бяха фалшифицирани: На първо място, търговията с гласове, разкритите в Пловдив схеми за купуване на гласове, конфискуваните списъци на ангажирани гласоподаватели, образуваните от ОДП-Пловдив досъдебни производства, които ние много внимателно ще следим.

Защото и днес, в един хипермаркет в Пловдив – все още се образуват опашки от гласоподаватели, които идват /вече две седмици след вота/, за да си получат парите. И на второ място – подмяната на бюлетините, довела до недопустимата разлика между записаното в протокола на съответната СИК и реалното съдържание на бюлетини в чувала”, заяви още Борис Ячев.

„Много бързо съдът приключи заседанието. Не съм чул, въпреки множеството сигнали и жалби, други Административни съдилища след този случай да са пристъпили към отваряне на чували. Странно, но освен от пловдивските медии – за тези скандални разкрития, другаде не се чу. Само два чувала бяха отворени, и то на малка партия, и както писа един пловдивски журналист – вътре: „шок и ужас”, и фалшификации. А ако се отворят всички чували – какво ли ще открием”, попита Петко Атанасов.