Митко Джоров класира Спартак (Пд) на финал

Архив Пловдив

30-03-2012, 11:44

Снимка:

spartakpd.info

Автор:

Цветелин Костов

Всичко от Автора

Откривателят на таланти  сътвори истинско чудо, въпреки че отборът му бе разбит през зимата, а ръководството на „гладиаторите” остави школата на клуба на самотек

Юношите старша възраст (набор 1994) на Спартак (Пд) се класираха за финала за Купата на БФС. Воденият от откривателя на таланти Митко Джоров тим извърши истински подвиг, достигайки до спора за трофея. Не е тайна,че  на стадион „Тодор Диев” няма пари за издръжката на представителния тим, камо ли пък да се отделят някакви средства за формациите от ДЮШ на клуба. Въпреки това отборът на Джоров победи с 1:0 Черно море на стадион „Армеец” във Варна в единия от полуфиналите. Единственото попадение в мача заби Венцислав Гюзелев в 78 мин., а специалистът бе принуден да използа  петима юноши, родени през 1995 година, както и Владимир Айтов, който е роден година по-късно.

Както е известно, шампионският състав изграден от Джоров бе разбит през зимата, след като четиримата му най-добри футболисти, родени през 1994 год.- вратарят Росен Андонов, Радослав Терзиев, Лазар Марин и Лъчезар Ангелов преминаха в Ботев (Пд), а нападателят Серафим Михайлов, който е с година по-малък се присъедини към гръцкия гранд Олимпиакос (Пирея). Това обаче не спря специалиста и той доказа, че е най-добрият поне под тепетата по отношение на развиването на юношеския футбол.

Водените от него отбори всеки сезон  намират място в Топ 4 в България. Това е третият финал, на който Джоров успява да класира този набор  от школата на „гладиаторите”. С тях през сезон 2007/8 той спечели Купата на БФС при децата, а след това загуби финала при юношите младша възраст,  сега е ред на битката за трофея при юношите старша възраст.

Интересен факт, е че през последните 5 години нито една от елитните пловдивски школи, с изключение на "Векта" на Петър Никленов не успява да класира своя юношеска формация дори сред най-добрите 4 в България. Откривателят на Тодор Тимонов, Дормушали Саидходжа и редица други пловдивски футболисти не е получавал заплата от около година и половина, но се бори и не се отказва заради децата, които съвсем скоро вероятно ще се превърнат в новите звезди на футбола под тепетата.

Съперник на финала на тима на вършещия чудеса Митко Джоров ще е селекцията на Чавдар (Етрополе), която победи като гост Литекс с 2:1. Спартак (Пд) и формацията от школата на Христо Стоичков ще спорят за трофея на 26 април, като арената на битката ще се уточни допълнително.