След 40 г. борба рибарите от Ченгенето утихнаха

Архив Бургас

03-05-2012, 13:00

Снимка:

bgizlet.com

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Повечето местни са със заповеди за премахване на бараките, но отдавна са спрели да се тормозят и просто чакат багерите на държавата. 

Колосалната борба на две поколения рибари в селището с неуреден статут Ченгене скеле край Бургас утихва - хората вече не вярват, че ще доживеят обещаваните им управниците промени. 

„Ако можеше морето да се премести в София и да свършат мъките ни тук“, въздъхват местните. Борбата им за узаконяване години наред е безсилна срещу грандоманските инвестиционни намерения на олигарсите в България. 

“Знаете ли какво се говори, че земята върху която са бараките ни е отдавна продадена. Нефтената база отрови всичко тук, риба отдавна няма“, жалва се бай Иван.

„Навсякъде по света градовете са отворени към морето. Какво имаме ние – едно едва кретащо пристанище потънало в дългове и едно рибарско селище с неуреден статут“, коментират хората в местната кръчма “Морски сговор“.

Любовта им към морето обаче не могат да отнемат. Повечето са със заповеди за премахване на бараките, но отдавна са спрели да се тормозят и просто чакат багерите на държавата. 

Каква ще е съдбата на рибарите тук е въпрос, който чака отговор повече от 40 години. Дали ще бъдат прокудени, за да се построи поредното луксозно яхт пристанище или управляващите ще проявят воля и изпълнят предизборните си обещания за модерно рибарско селище по евроизисквания само и единствено времето ще покаже.