Созополският кмет скрепи мирa за солниците с частица от мощите на Йоан Предтеча

Архив Бургас

14-05-2012, 12:31

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Кметът на Несебър  Николай Димитров пък подари кирка на колегата си с пожелание да продължат да откриват свети мощи в морския град.

Кметовете Панайот Рейзи и Николай Димитров и тази година изпълниха шеговитата церемония по подписването на помирението след вековната война за солниците. По традиция събитието е съпътствано с интересен екскорт до мястото на церемонията.

По-рано днес градоначалниците се срещнаха пред манастир „Свети Георги”, където ги посрещна бог Дионис и трите нимфи пазителки на лечебното езеро с хляб и сол.

Два файтона ексортираха кметовете до Музея на солниците в Поморие, където ги посрещна градоначалника Иван Алексиев. За да скрепят споразумението Панайт Рейзи поднесе на колегата си от Несебър торбичка с пясък и икона на Св. Йоан Предтеча и обеща частица от мощите на светеца за църквата в Несебър, която ще се реставрира тази година.

Кметът на Несебър  Николай Димитров пък подари кирка на колегата си с пожелание да продължат да откриват свети мощи в морския град.

Церемонията по подновяването на примирието е започнала в началото на 90-те години, когато тогавашните управници разбрали, че 22 века след конфликтите, двата враждуващи за солниците града никога не са посдписали мир.

Така започва традицията за формално подписване на договор, докато се установи 100-годишно примирие.